Policija

Dokaz, zakaj je uporaba telefona med vožnjo zelo nevarna
22.11.2019 10:52

Kranjski policisti so pred nekaj dnevi s patruljnim vozilom, ki ima vgrajen video-nadzorni sistem Provida, ujeli voznika, ki se je za las izognil trčenje z voznikom skuterja. Ni šlo za vožnjo pod vplivom alkohola, pač pa za uporabo telefona med vožnjo.

Voznik Ford Focusa je pravzaprav imel neizmerno srečo, da se trenutek nepozornosti ni spremenil v tragedijo. Pri Agenciji za varnost v prometu pravijo, da če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila, voznik 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji. In to se je najverjetneje zgodilo tudi v primeru tega dogodka. Policisti so kakopak proti nepozornemu vozniku ukrepali. Po naši aktualni zakonodaji, je za uporabo mobilnega telefona v roki med vožnjo predpisana kazen le 120 evrov. V to kategorijo sodi tako telefoniranje, pisanje kratkih sporočil in brskanje po spletu. Morda bi lahko policisti takšen dogodek uvrstili celo med nevarno vožnjo, ki predvideva precej strožjo kazen.

Ob tem velja izpostaviti še nekaj dejstev, ko gre za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo:

• slabši reakcijski čas voznika (50% slabši kot vožnja v normalnih pogojih),

• počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,

• daljši zavorni čas,

• zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,

• večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo