So ženske res boljše voznice od moških?
27.11.2019 07:17

Verjetno ste v zadnjih dneh opazili, da se po spletu razširja zanimiv slogan, ki je sprožil zanimive razprave na spletnih platformah. Pa so res? Statistično so. A to je le uvod v novo tretjo sezono preventivne akcije Heroji furajo v pižamah, ki jo podpirajo tudi pri Toyoti.

Za kreativno zasnovo so sicer poskrbeli pri agenciji Luna/TWBA, a veliko večji poudarek pri celotnem projektu je, da v njej sodelujejo ljudje, ki delijo svoje osebne izkušnje, ko gre za prometno nesrečo, kateri je botroval alkohol. Ena takšnih je Vesna Novak, ki je pred 20 leti naredila usodno napako, ko je prisedla v avto, v katerem je za volanom sedel močno vinjen voznik. Po nekaj kilometrih vožnje je sledilo trčenje v tovornjak, ki ji je za vedno pustilo posledice. Po nekaj letni rehabilitaciji je z veliko truda in volje le uspela stopiti na noge, a za pomoč še vedno uporablja invalidski voziček. Kot pravi sama, se ji je ob spoznanju, da je postala tetraplegik, porušil svet pred očmi. Če bi v takrat obstajala možnost evtanazije, bi se zanjo najverjetneje odločila. Po vseh teh letih je uspela premagati številne težke ovire v življenju, tudi zaradi dejstva, ker je danes v vlogi življenske partnerice in mame.

Kot pravi Vesna Marinko iz Agencije za varnost v prometu, danes še vedno veljajo nekateri stereotipi o tem, kako dobri vozniki so ženske ali moški, a statistika v zadnjem petletnem obdobju kaže, da tri četrtine vseh prometnih nesreč povzročijo moški. Še več, vse nesreče v prometu, ki so se zgodile letos in kjer je bil vzrok alkohol, se pripisuje moškim. Dejstvo je tudi, da moški statistično pogosteje sedejo za volan, saj so policisti v 91 odstotkih kaznovali moške zaradi vožnje pod vplivom alkohola. A tudi ženske pri tem niso izjeme. Letošnja rekorderka je imela v krvi kar 1,64 mg alkohola oziroma prek 3 promile. 

Čeprav statistika kaže, da je za največ prometnih nesreč, kjer je vzrok alkohol, krivi vozniki med 45 in 54 letom starosti, je vseslovenska iniciativa, ki jo vodi Zavod Vozim, usmerjena na mlade. Slednji so najranljivejši prav v času zabav, ko se prenekateri spravijo vinjeni za volan in na tak način ogrožajo vse udeležence v prometu. Kot že tri leta do zdaj bodo v času, ko se odvijajo številne zabave, na terenu tudi vozniki invalidi, ki bodo mlade s Toyotami varno prevažali z zabavo in tak simbolen način opozorili na veliko tveganje vožnje pod vplivom alkohola. Nenazadnje v projekt vključujejo tudi ostale pomembne deležnike, kot so starši, učitelji, številni strokovnjaki in občine. Trenutno je k projektu pridruženih 9 slovenskih občin, ki so se zavezale h konkretnim rešitvam, še petnajst pa jih dela pomembne korake za manj voženj pod vplivom alkohola. Letos so zgodbo nadgradili še s posebnimi koledarji gole resnice, kjer bodo nekatere znane Slovenke na zanimiv način opozarjale na problematiko vožnje pod vplivom alkohola. Da bodo koledarji na tak in drugačen način dosegli čim širšo javnost, so k projektu pristopila tudi nekatera uveljavljena slovenska podjetja (Bar2000, Tuš Cash&Carry, Lavazza, Bartog, Toyota Slovenija in drugi).

Zaradi alkohola država letno izgubi med 200 in 250 milijonov evrov, a država na drugi strani gleda tudi na to, koliko od alkohola tudi zasluži. Kot pojasnjuje strokovnjak na področju mobilnosti, Andrej Brglez, je največji absurd, da Slovenci to radi povezujemo s kulturo pitja alkohola. »Alkohol je defacto droga. Druge droge so prepovedane, le ta ni. Seveda, ta ima močno zgodovinsko podlago. In če se kot družba od alkohola ne moremo posloviti, je dobro uveljaviti pravila pitja, ki pa se začnejo že zelo zgodaj. Že v osnovni šoli,« je neposreden Brglez.