Decembra več aktivnosti za ničelno toleranco alkohola na cestah
07.12.2019 20:21 Meta Prezelj

Veseli december mnogi jemljejo preveč resno in se pogosto prekomerno poveselijo tudi z alkoholom in uživanjem prepovedanih snovi. Če se takšni usedejo še za volan ali so kako drugače udeleženi v prometu, ima to pogosto zelo hude posledice.

Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je letos umrlo 31 oseb, 659 pa jih je bilo lažje in težje poškodovanih, so danes opozorili z akcijo Slovenija piha 0.0 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Da bi bilo takšnih voznikov in posledično nesrečnih dogodkov vse manj, je potrebno ozaveščanje in eno od takšnih se je odvijalo tudi danes na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so svoje aktivnosti za december napovedali tako Agencija za varnost prometa (AVP), kot policisti, ministrstvo za zdravje in celo tekači.

"Alkohol v prometu v Sloveniji je še vedno podcenjen," je opozorila v. d. direktorice AVP Vesna Marinko. Kot je povedala, je zaskrbljujoče dejstvo, da se je v letošnjem letu povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah s smrtnim izidom zvišala in sicer z 1,33 na 1,55. 

"Na slovenskih cestah je 31 oseb umrlo zaradi alkoholiziranih povzročiteljev, 659 pa jih je bilo lažje in težje poškodovanih. Tu ne govorimo zgolj o statistiki, kajti za njimi stojijo ljudje – to so očetje, matere, sinovi in hčerke. Govorimo o odgovornosti, pa ne samo do sebe, temveč tudi do naših najbližjih in vseh ostalih udeležencev v prometu," je dejala Marinkova.

Med rekorderji letos tudi dva kolesarja napihala več kot 3 promile

Letošnji rekorder v alkoholiziranosti je imel v svoji krvi kar 3,7 promila alkohola, med najvišje sta se uvrstila tudi dva kolesarja, ki sta napihala več kot tri promile. 

V času te akcije bo AVP preventivne dogodke organizirala v 111 občinah po Sloveniji, za katere so zagotovili tudi promocijski material in več kot 3000 alkotesterjev.

Letos želijo nagovoriti tudi navdušence nad športnimi aktivnostmi, ki po športu pogosto posežejo po alkoholu, zato so v akciji sodelovali tudi tekači pod imenom "0.0 tekač", ki se pripravljajo na Ljubljanjski maraton. 

"Veliko športnih navdušencev po športnih aktivnostih sede tudi za volan, zato res svetujemo, naj poskrbijo za pravilno in zdravo regeneracijo telesa, je dejala Marinkova.

"Letos sem bil o smrtni prometni nesreči obveščen že 96-krat"

"Kot vodja sektorja prometne policije sem vsakodnevno obveščen o vseh smrtnih prometnih nesrečah in letos je bilo to že 96-krat, kar je občutno prevečkrat. Še bolj pomemben je podatek, da je bilo to kar 32-krat zaradi vožnje pod vplivom alkohola, nazadnje tudi danes ponoči," je povedal vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Vožnja pod vplivom alkohola je nesprejemljiva, zato je pomembno ozaveščanje, je dejal Kapun. Alkohol namreč najbolj vpliva na sposobnost zaznavanja na cesti, tako da vozniki precenjujejo svoje sposobnosti in mislijo, da vozijo bolje, kot je to dejansko res, je dejal. 

"Moteno je njihovo ravnotežje, zorni kot, hkrati pa to v prometu pomeni predvsem izzivanje nevarnosti, prehitra ali prepočasna vožnja, vožnja v rdečo luč, motenje sposobnosti obvladovanja vozila in podobno," je naštel. 

Decembra na cestah poostren nadzor po vsej Evropi

V decembrski akciji bo policija sodelovala z represivnimi aktivnostmi, tako da bodo izvedli poostrene nadzore skozi celotni december, sodelovali bodo tudi v projektu Slovenija piha 0.0, v okviru katerega bodo policisti tistim, ki bodo napihali 0.0, delili letake, s katerimi bodo sodelovali v nagradni igri. 

"Hkrati bomo večjo pozornosti dajali tudi vožnji pod vplivom drog in skupaj z evropsko mrežo prometnih policij (TISPOL) izvajali tudi mednarodno akcijo, tako da se bo nadzor izvajal po celotni Evropi," je dejal Kapun.

Na današnjem dogodku je še opozoril, da vse te aktivnosti niso namenjene kaznovanju, predvsem so namenjene osveščanju in temu, da bo mesec december zares prazničen in varen na cesti.

Obiskovalci so se lahko na Kongresnem trgu preizkusili v različnih nalogah, med drugim tudi preverili, kako je v prevračajočem se vozilu, na posebni tehtnici videli, kako težki so ob 50 kilometrih in 90 kilometrih na uro, preizkusili so lahko hojo med stožci z očali, ki omejijo našo vidljivost podobno kot alkohol in sodelovali pri podobnih aktivnostih, ki so jim jih pripravili na AVP.