Prvič v Sloveniji: Land Rover Defender

Že ima dva slovenska lastnika
14.12.2019 07:49

Dolgo pričakovana nova izdaja Defenderja se je v letošnjem letu končno predstavila širši javnosti, tik pred koncem letošnjega leta pa so enega, na kratek obisk, pripeljali tudi k edinemu Land Roverjevemu trgovcu v Sloveniji.

Defender je dolga leta veljal za neuničljiv kleni terenec, ki so si ga lastili tako običajni uporabniki kot tudi angleška kraljica. Od aprila prihodnje leto ta pred kupce pripelje povsem prenovljen, poln napredne tehnike in hkrati še vedno povsem pripravljen na najtežje terenske izzive.

Vse to obenem pomeni, da mu je tudi vrednost izjemno narasla, kar daje vedeti cena, ki se bo v Sloveniji gibala med 61 in 76 tisočaki.

Ste vedeli? V začetku je bil Defender poznan le kot Land Rover. Dotično ime je dobil šele leta 1990.

Oblikovno še vedno ohranja škatlasto obliko in jo tudi v aktualni generaciji dopolnjuje s krajšo (Defender 90 – 4,32 metra) in daljšo karoserijsko različico (Defender 110), ki sem si jo pobliže ogledal v trzinskem prodajnem salonu. Da je najnovejši Land Rover zares pravi orjak, govorijo tudi njegove dimenzije. Skupaj z rezervnim kolesom v dolžino meri nekaj več kot 5 metrov, medosna razdalja znaša natanko 3 metre, pri širini pa njegove dimenzije presegajo dva metra.

Za razliko od predhodnika je oblika zdajšnjega zelo ekstravagantna in bo na cesti zagotovo vpadljiva. Razstavni primerek je svoje mišice še dodatno izkazoval s številni dodatki, ki jih tovarna ponuja, in z dejstvom, da ta izvira iz omejene serije First Edition. Slednji kupcu prinaša kopico dodatne opreme in nenazadnje bo temu primerna tudi cena. 

Ste vedeli? Prvič so ta avto predstavili leta 1948 na salonu vozil v Amsterdamu.

V Sloveniji prvi primerki prihajajo aprila prihodnje leto. Najprej v različici 110, šele v drugi polovici leta bo na voljo Defender 90, proti koncu prihodnjega leta bo ponudbo obogatil Defender kot priključni hibrid in Defender v tovorni N1 verziji, v letu 2021 pa se obeta še prihod verzije 130. Na voljo kupcem bodo za zdaj štirje motorji. Dvolitrski dizel iz družine Ingenium ima na voljo 147 in 176 kilovatov, pri bencinskih motorjih pa bo izbira možna med dvolitrskim štirivaljnikom z 221 kilovati in trilitrski šestvaljnikom, ki razvija 294 kilovatov moči in bo opremljen s tehnologijo mehkega hibrida. Vsi Defenderji bodo opremljeni z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom, medtem ko bo zračno vzmetenje na voljo za doplačilo. Za premagovanje terenskih izzivov je ta opremljen še z reduktorjem ter z zaporo sredinskega in zadnjega diferenciala.

 

Vožnja po terenu bo še lahkotnejša zaradi dejstva, ker je karoserija od tal odmaknjena za 29,1 cm in ta hkrati omogoča pristopni kot 38°, prevozni kot 28° in izstopni kot 40° (pri Off Road višini), pomemben pa je nenazadnje tudi podatek o zmožnosti brodenja v 90 cm visoki vodi. Vsi Defenderji imajo serijsko vgrajen sistem Terrain Response 2.

Ste vedeli? Leta 2015 so izdelali dvomilijonti Defedender in ga leto kasneje upokojili.

Kot že omenjeno bo Defender na voljo v karoserijskih izvedbah 90 in 110, z do šestimi sedeži pri različici 90 in možnostjo petih, šestih ali 5 + 2 sedežev v verziji 110. Čeprav cenik še ni natančno oblikovan, je že zdaj jasno, da bo tovarna kupcem ponujala pet oziroma štiri različne pakete opreme.

Na vrhu bo paket X, sledi mu First Edition, a ta bo na voljo prvo leto proizvodnje, dodatno pa so v ponudbo uvrstili še pakete S, SE in HSE. Vse omenjene je možno nadgrajevati še z dodatnimi paketi Explorer, Adventure, Country in Urban. 

Ste vedeli? Leta 1954 so predstavili izvedbo 110, leta 1983 pa izvedbo 130.

Kot pravijo predstavniki Land Roverja v Sloveniji, Defenderja povezujejo z bratom Discoveryjem, Mercedesom G, Mitsubishi Pajerom in Audijem Q7. Cena osnovnega, ki je opremljen z dizelskim motorjem, se začenja pri 61.774€ za model 90 in 68.807€ za različico 110, medtem ko bencinski pogoni prinašajo nekoliko višjo ceno. 69.333€ za krajšo verzijo in 76.637€ za Defenderja 110. Natančno določeni cenik bo objavljen v prihodnjih mesecih. V polnem letu bo načrtovana prodaja obsegala vsega 10 vozil.