Na današnji dan

Rojstvo prvega Saaba
16.12.2019 06:52 Urša Prosenjak

Na današnji dan je bil proizveden prvi avtomobil znamke Saab, model 92. Prvi avtomobili so bili samo zelene barve, ker je vojaški oddelek pri SAAB-u ugotovil, da ni dovolj kamuflažna in jo je predal avtomobilskemu sektorju.

Zasnova je bila za tisti čas zelo aerodinamična s koeficientom upora 0,30. Karoserija je bila izdelana iz enega samega kosa pločevine, prirezanega za okna in vrata. Serijska proizvodnja se je začela 12. decembra 1949 na osnovi prototipa Ursaab, izdelovali pa so le različico Deluxe. Oglaševana je bila sicer standardna različica, vendar ni bilo nobenega zanimanja za nakup, zato niso izdelali niti enega primerka standardne verzije. Motor je bil prečno nameščen dvolitrski dvotaktni termosifonski motor prostornine 764 ccm in z močjo 19 kW, zasnovan na DKW zasnovi, ki je dosegel največjo hitrost 105 kilometrov na uro. Menjalnik je imel tri prestave.

Saabova dirkaška zgodba se je začela že dva tedna po predstavitvi avta, ko se je Saabov glavni inženir Rolf Mellde z njim udeležil švedskega rallyja in osvojil drugo mesto v svoji kategoriji. Z enakim avtomobilom, modelom Saab 92, je leta 1952 Greta Molander osvojila pokal dirke za ženske Coupe des Dames v Monte Carlu.

Prvo prenovo je Saab 92 doživel leta 1953, kar je zaznamovalo tudi novo poimenovanje 92B. Vozilo je bilo na voljo tudi v drugih barvah, ne le v zeleni. Skozi leta so mu namenili kar nekaj izboljšav in kozmetičnih popravkov. Zadnji Saab 92 je zapustil tovarno leta 1957, skupno pa so izdelali 20.128 primerkov.

Legendarnemu avtu se je domovina poklonila na poseben način. Upodobljen je namreč na švedski poštni znamki. Njegov doprinos k razvoju avtomobilizma pa so prepoznali tudi onkraj meja. Ko je leta 2008 General Motors sestavil seznam najboljših 10 avtomobilov, se je Saab 92 uvrstil na prvo mesto.