Mini nasveti

Da ne bi ostali na cesti za praznike
20.12.2019 07:40 Artur Švarc

Čeprav letošnje zime ni niti za Z in so ceste skorajda normalne, pa lahko praznike pokvari tudi kaka nepredvidljiva situacija mehanske narave.

Snega še kar nekaj časa ne bo, vzorec pred dnevi je bil le trailer, da nismo pozabili, kaj izraz zima sploh pomeni. Vseeno se je na cestah zgodilo nekaj nevšečnosti, kar bolj izvira pri voznikih kot cestah in vozilih samih. Ne smemo pa pozabiti, da so temperature, čeprav imamo ponekod te dni kar indijansko zimo s temperaturami okoli 20 stopinj, ponoči hitro blizu ničle in tudi pod njo. Zato ni odveč spomniti na nekaj osnovnih napotkov, ki pomenijo bolj varno in brezskrbno vožnjo.

Poskrbite za redno servisiran in vzdrževan avto - slabše delovanje nekaterih komponent na meji je lahko v zimskih dneh večja nevšečnost kot sredi poletja, sploh če ostanete na cesti.

Težavo lahko pomeni tudi akumulator, ki mu hladno vreme naloži dodatno breme, zato je dobro, da ga pravi čas preverimo. Povprečna življenjska doba akumulatorja je pet let in bodite pozorni na težave pri vžiganju in padanje napetosti.

Na pot, ko in če pade sneg, se podajmo z ustrezno zimsko opremo, dovolj napolnjenimi zimskimi pnevmatikami in z zadostno količino tekočine za pranje stekel. Prav slednja v vlažnih dneh lahko reši zagato, ko vozila pred vami precej hitreje zamažejo vetrobransko steklo. Dodajte še temo in meglo, pa lahko »špricanje v prazno« pomeni precejšnjo težavo pri vožnji.

V primeru slabega vremena na pot odidite s polnim rezervoarjem goriva. Nikoli ne veste, kaj se zgodi, lahko ostanete v zastoju zaradi nesreče tudi nekaj ur, gretje avtomobila pa je odvisno od delovanja motorja.

Naj vam drobne nevšečnosti na poti, na katere nimajo vpliva, ne pokvarijo prazničnega vzdušja.