Velika Britanija

Počasni vozniki vedno večja grožnja
23.12.2019 07:04 Artur Švarc

Številke iz Velike Britanije kažejo, da močno raste število poškodovanih in mrtvih v nesrečah, ki jih povzročijo počasni vozniki. Številka sicer ni visoka, je pa rast precej občutna.

Po pisanju Daily Stara, je Department of Transport razkril, da je bilo lani hudo poškodovanih 26 ljudi, dva pa sta umrla v nesrečah, za katere je policija vzrok pripisala prepočasni vožnji. Še nadaljnjih 132 je utrpelo lažje poškodbe.

Vožnja precej pod omejitvijo hitrostjo pogosto privede do prekratke varnostne razdalje, nasilnega prehitevanja, zastojev in cestnega besnila.

Kazen za prepočasno vožnjo na Otoku je 100 funtov, pri nas pa prav tako primerljivih 120 evrov. 44. člen pravi, da voznik brez razloga ne sme voziti tako počasi, da bi oviral druge.

Zakon pravi, da čim se za počasnim vozilom nabere kolona treh vozil, se mora voznik umakniti na prvem primernem mestu. Razlogov za počasno vožnjo pa je več, ne gre jih pripisati le starejšim ali nedeljskim voznikom, pač pa tudi takim, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drugih nedovoljenih sredstev.

Prepočasna vožnja se zgodi tudi, ko nastanejo okoliščine, povezane z vremenom in premalo izkušnjami. Tako marsikateri voznik močno zmanjša hitrost že ob najmanjših padavinah.

Vrnimo se na Otok, ustanovni član Zveze britanskih voznikov, Hugh Bladon, pravi: »Niti najmanj me statistika ne preseneča. Voziti prepočasi je prav tako objestno početje, le da v nasprotno smer in recept za katastrofo. Dolgo časa že opozarjam, da počasna vožnja pri drugih voznikih privede do jeze in posiljenega prehitevanja.«

Razumljivo je, da ne moremo psiho fizičnih sposobnosti vseh voznikov metati v isti koš, saj je kot rečeno dejavnikov malo morje. Večina počasnih se ne bo umaknila, težava pa je tudi v tistih za njimi, ki se prehitevanja ne lotijo, tudi ko lahko in tako pogosto nastanejo počasni vlakci, ki ne jemljejo samo minut ampak na zaprtih lokalnih cestah tudi deset ali več minut.

Prvo pravilo v takem primeru je, da ne prehitevate za vsako ceno, dobro ocenite razliko v hitrosti, tudi ko se ponudi priložnost in pazite na varnostno razdaljo. V nekaterih evropskih državah ponekod za počasnim voznikom naslednje vozilo vklopi vse štiri smernike in s tem opozori tiste, ki pripeljejo od zadaj, da se dogaja nekaj nepredvidenega. Zelo pogosto lahko to opazimo zlasti na Madžarskem.

A glavna je strpnost. Bentenje nad »nedeljskimi« šoferji škoduje živcem in zdravju. Vašemu, tisti spredaj zaradi tega ne bo vozil nič kaj hitreje.