Na današnji dan

Filmska zvezda, ki je iznašla smernik in zavorno luč
28.12.2019 07:29 Artur Švarc

Pred 81 leti je umrla igralka v nemih filmih, Florence Lawrence, ki velja za prvo pravo filmsko zvezdo, Dekle tisočerih obrazov.

Nastopila je več kot 300 filmih za različne studie in bila tudi prva igralka, katere ime so oglaševali pri promociji filma in studia. Pred tem so se igralci v filmih izogibali navedbi imena, saj so se bali, da bodo izgubili angažmaje na odrskih deskah, če bodo producenti izvedeli, da se ukvarjajo z ničvrednim svetom filma. Drugi razlog je bil, da niti producenti filmov niso želeli izpostavljati imen in s tem ustvarjati položaja, ko bi igralci zahtevali več denarja od drugih. Lawrencova je vrhunec svoje slave doživela v drugem desetletju 20. stoletja.

Ampak hkrati je bili tudi Florence Lawrence tudi izumiteljica v avtomobilskem svetu. Zasnovala je mehanski smernik in prvo mehansko zavorno »luč«. Na žalost teh iznajdb ni patentirala in od tega ni imela nobene koristi.

Lawrenceowa se je rodila 1886 v Ontariu v Kanadi. Njena kariera je šla strmo navzdol, prav tako zdravje. 28. decembra je stara 52 let zaužila strup in umrla.