Vse več poškodb z električnimi skiroji
09.01.2020 19:02 Urša Prosenjak

S priljubljenostjo električnih skirojev se je povečalo tudi število poškodb v nesrečah s temi vozili. V ZDA se je v zadnjih štirih letih kar potrojilo.

V pravkar objavljeni raziskavi kalifornijske univerze so ugotovili, da so ameriške urgence med leti 2014 in 2018 obravnavale skoraj 40 000 zlomov, poškodb glave, ureznin in manjših poškodb, ki so jih ponesrečenci utrpeli med uporabo električnih skirojev. Delež poškodb se je povečal od 6 na 100 000 prebivalcev na 19 na 100 000 prebivalcev. Največ poškodb so zabeležili v starostni skupini med 18 in 34 let, večini poškodovancev pa ni bilo potrebno ostati v bolnišnici. Žal pa je v tovrstnih nesrečah tudi umrlo nekaj več kot deset ljudi.

Rezultati raziskave so jasno pokazali, da bo nujno potrebno izboljšati in dopolniti predpise na tem področju.

»Skiroji lahko znatno zmanjšajo prometno gnečo, vendar je potrebno opozoriti uporabnike na nevarnosti, jih naučiti varne vožnje in opomniti na pomen nošenja čelade,« poudarja glavni avtor raziskave dr. Benjamin Breyer.

Toda ZDA niso osamljen primer. Podoben trend opažajo tudi drugod po svetu, kjer lahko v večjih mestih prebivalci in obiskovalci mestnih središč s pomočjo aplikacij za mobilne telefone najamejo električne skiroje za lažjo mobilnost po mestu. V nekaterih mestih so z namenom povečanja varnosti uvedli prepoved vožnje v nočnem času in različne druge ukrepe.