Premiera: Toyota GR Yaris

Yaris z 261 konji, ste pripravljeni na vzlet?
10.01.2020 12:34 Artur Švarc

Toyota je predstavila cestni dirkalnik z najmočnejšim trivaljnikom na svetu.

Vse od premiere novega Yarisa lani Toyota nadaljuje s presenečenji – decembra napovedani GR Yaris  je po GRMN iz 2017 še korak najprej.

Hudo navit turbo trivaljnik, ročni menjalnik, štirikolesni pogon – rally prihaja v roke običajnih voznikov. Povsem novi 1,6-litrski trivaljnik premore 261 KM in 360 Nm navora, moč pa se preko šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Kljub štirikolesnemu pogonu in Torsenovemu diferencialu ima avto le 1280 kilogramov, do stotice pospeši v manj kot petih sekundah in pol, končna hitrost je elektronsko omejena na 230 km/h.

Trivratni Yaris, ki navdih črpa iz Toyotinega WRC programa, ima veliko uporabe karbona in aluminija. Na novo je razvito zadnje in sprednje vpetje, kolotek je širši v primerjavi z običajnim Yarisom. Streha je nižja za 9 centimetrov in daje avtu precej bolj kupejevsko obliko, Yaris je obut v 18-palčna kolesa.

Prenos ima tri programe: Normal, Sport in Track. Pri prvem se na sprednji kolesi prenaša 60 % moči, 40 % pa na zadnji, Sport da sprednjemu delu še 10 % več, Track pa naredi porazdelitev enakomerno na 50:50. A to so – na huronsko veselje bodočih voznikov – le prednastavitve, sistem samodejno nastavlja razmerje tudi na 100:0 naprej ali nazaj, odvisno od razmer na cesti.

Japonci so za GR Yarisa naredili povsem novo proizvodnjo linijo v novi tovarni v Motomakiju. Na Japonskem bodo osnovni model prodajali nekje okoli 33 tisoč evrov, Performance First Edition pa bo dodal BBS-jeva kolesa in več opreme, cena pa bo 4 tisočake, preračunano seveda, višja. Na naš trg prihaja v drugi polovici letošnjega leta.