Poostrena akcija policije

Telefoniranje med vožnjo občutno zmanjšuje pozornost
13.01.2020 10:04 Urednistvo

Policisti bodo v naslednjih tednih bolj pozorni na preverjanje voznikov, ki med vožnjo telefonirajo ali brskajo po spletu. Namreč, tak način povečuje možnost prometne nesreče, posledično hudi poškodb ali celo smrti.

Pod okriljem Agencije za varnost prometa bo tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti bodo zato dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo (tablice, prenosne računalnike, slušalke ...), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo negativno vpliva na:

  • 50% slabši reakcijski čas voznika,
  • počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reakcije,
  • daljši zavorni čas,
  • zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,
  • večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti.

Zaskrbljujoč je podatek, da se v zadnjem obdobju uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom. Med vožnjo je sicer dovoljena le uporaba prostoročnega telefoniranja. Ob tem poudarimo, da tudi prostoročna uporaba zmanjšuje pozornost voznika na samo vožnjo zaradi vsebine pogovora.

Tudi kolesarjem in pešcem policisti svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna in prepovedana je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov, temveč svojo pozornost raje namenite lastni varnosti v prometu.