Na današnji dan

Prvi avto s tekočega traku
14.01.2020 07:56 Artur Švarc

14. januarja 1914 je iz Fordove tovarne v Michiganu zapeljal prvi Model T, narejen na tekočem traku.

Model T so sicer pri Fordu izdelovali že od 1908, vendar ročno. Genialna pogruntavščina Henryja Forda je 3000 delov Modela T razdelila v 84 proizvodnih segmentov, v katerem so delavci dodajali in sestavljali avto, ki ga je proti izhodu vlekla posebna vlečna vrv.

Revolucija, ki je v letih, ki so sledila, svetovno gospodarstvo pospešila do neslutenih višav, je 12-urno ročno izdelavo Modela T skrajšala na vsega 90 minut. V tednih, ki so sledili, so postopek še izboljševali in že februarja 1914 se je proizvodnja linija pomikala s hitrostjo 2 metra na minuto, šlo pa je še hitreje, Ford pa je proizvajal vse več avtomobilov.

Tekoči trak je zmanjšal količino denarja, časa in človeških rok za izdelavo avtomobila. Skozi leta je lahko cena Modela T padla z 850 dolarjev na 300 dolarjev in prvič v zgodovini so lahko množice kupovale kakovostno vozilo. Na koncu je Model T prišel iz tovarne vsakih 24 sekund, vsega skupaj pa so prodali več kot 15 milijonov primerkov do 1927, kar je bilo več kot polovica vseh avtomobilov na svetu (!).

Fordove iznajdbe niso povzeli le drugi proizvajalci avtomobilov, pač pa tudi druge panoge, od gospodinjskih pripomočkov do izdelkov za množično potrošnjo.