Zgodovina avtomobilizma skrita pod zemljo
20.01.2020 07:59 Urša Prosenjak

Opuščen in porušen železniški predor v Angliji skriva neobičajno vsebino: večje število klasičnih avtomobilov iz različnih obdobij.

Za neobičajnim zadnjim počivališčem jeklenih konjičkov se skriva dolga zgodba. Predor je bil del pozno viktorijanske železniške infrastrukture, ko pa so ga pred več desetletji vlaki zapustili, je postal podzemna mehanična delavnica. Leta 2012 se je nenadoma porušil strop, zato so predor prenehali uporabljati. Še več, zapustiti so ga morali tako nenadno, da so v njem pustili praktično vse – avtomobile, orodje in ostalo opremo, prostor pa so nato zaradi nevarnosti nadaljnega rušenja zapečatili.

Pred nedavnim je z dovoljenjem sedanjega lastnika predor obiskal fotograf Kyle May, ki je nato fotografije objavil na portalu The Drive, vendar ni želel razkriti natančne lokacije, da ne bi skrivališča odsluženih avtomobilov oblegali plenilci in zbiralci starega železja. Vendar pa May ni bil edini obiskovalec v tistem trenutku, saj so na lokaciji ravno takrat snemali film.

Na fotografijah lahko vidite vsaj 20 avtomobilov iz različnih obdobij, od Land Roverja serije II iz poznih 1950-ih, do Lotusa Elite 1979, do dvovratnega Mitsubishi Pajera letnik 1992. Vozila so različno ohranjena, z registrskih oznak, ki so na fotografijah namenoma zakrite, pa je razvidno, da so nekateri avtomobili prišli v delavnico tik pred zaprtjem predora. Večina jih je tam sicer 30 let in več.

FOTO: Kyle May