Prekoračitev hitrosti

Ker je vozil s hitrostjo skoraj 13 km/h je bil kaznovan
29.01.2020 06:51 Artur Švarc

Na današnji dan pred 124 leti je Walter Arnold iz East Peckhama v Kentu dobil prvo kazen na svetu za prehitro vožnjo.

Ne pozabimo, da je šlo za zelo zgodnje obdobje avtomobilizma, zato so tako omejitve kot prekrški smešni. Arnold je vozil divje s hitrostjo 8 milj na uro (12,9 km/h) v coni, kjer je veljala omejitev hitrosti 2 milji na uro ali 3,22 km/h. Prav tako ga ni ustavila patrulja, pač pa ga je ulovil policist na kolesu (!), ki je za njim vozil kar nekaj kilometrov.

Ko je policist s kolesom končno ulovil pobesnelega cestnega dirkača, je seveda sledilo prerekanje in pot na sodišče. Walter Arnold ni bil navaden voznik, pač pa eden prvih prodajalcev avtomobilov in zastopnik za Benzove avtomobile, izdeloval pa je tudi svoje motorne kočije.

Prekrški so bili seveda nenavadni – ker je uporabljal lokomotivo brez konj, ki je ni upravljala vsaj trojica ljudi, potem pa je sledila še kazen za prehitro vožnjo in na koncu še kazen, ker na vozilu ni bilo napisano ime in naslov voznika. In seveda, pred kočijo brez konj bi moral hoditi človek z rdečo zastavo.

Kazen je seveda smešna zato, ker je omejitev veljala za vprege, preostali zakoni pa za parne lokomotive in ne za nove motorne kočije brez konj, kar je na sodišču skušal ovreči tudi njegov odvetnik, zaman.

Odvetnik je skušal dopovedati sodišču, da sodijo po zastarelih zakonih, ki ne upoštevajo nove vrste motornih vozil, na koncu je kazen za vse prekrške znašala 1 šiling in še 9 za sodne stroške. Kazen, ki je bila zanemarljiva, je Arnoldu prinesla precej pozornosti javnosti in posel je zacvetel.

Primer je seveda privedel do spremembe zakonodaje in rdeča zastava pred vozilom ni bila več potrebna, kar je prineslo kar nekaj brezposelnih tovrstnih asistentov. Prav tako za upravljanje peklenske cestne lokomotive ni bila več potrebna trojica ljudi in bistveno, omejitev hitrosti je bila dvignjena na kar 14 milj na uro ali 22,5 km/h.

Arnold Benzova zgodovinska motorna kočija je od 2017 naprej na ogledu v muzeju v Hamptonu.