Na današnji dan

Najstarejša mlada voznica
05.02.2020 08:33 Urša Prosenjak

Maude Tull je v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja postala ena najstarejših mladih voznic vseh časov. Vozniški izpit je opravila pri 91. letih.

Za volan je sicer sedla že v mladih letih, vendar z vožnjo ni nadaljevala, je zaupala voditelju Johnnyju Carsonu, ki jo je ob njenem 104. rojstnem dnevu gostil v svoji pogovorni oddaji. V časih, ko je bila domena žensk gospodinjenje in vzgoja otrok, moški niso radi videli žensk za krmilom avtomobila, zato je to prepuščala moškim v svojem življenju. Najprej očetu in bratu, nato možu. Ko je pri 91-ih ovdovela, se je opogumila in prevzela krmilo v svoje roke, v prenesenem pomenu in dobesedno. Opravila je vozniški izpit, vendar ga je morala zaradi visoke starosti vsako leto podaljšati. To pa ni bil le preprost birokratski postopek na uradu, pač pa so vsakič znova preverjali njene vozniške sposobnosti in znanje prometnih prepisov. In vsakokrat je izpit opravila brez težav.

Vozilo, s katerim se je celo pri 104. letih vsak dan vozila na delo v hipotekarno družbo, je bilo na električni pogon. Zmoglo je le hitrost okoli 40 km/h, vendar jo je vsakič zanesljivo in varno pripeljalo na cilj. Maude pa je imela tudi svojevrstno filozofijo glede polnjenja baterije svojega avta. Nikoli je namreč ni povsem napolnila. »Baterijo imam vedno le do polovice polno,« je pojasnila. »Če bi mi nepridipravi ukradli avto, ne bodo prišli daleč.«

Na današnji dan so ji leta 1976 še zadnjič podaljšali vozniško dovoljenje, preden je julija istega leta umrla.