Na današnji dan

Rock me Amadeus
06.02.2020 07:01 Artur Švarc

22 let mineva od nesreče največjega avstrijskega glasbenika, ki je v tragični prometni nesreči v ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl na Dominikanski republiki.

Johann Holzel se je rodil 19. februarja 1957 na Dunaju in že od rane mladosti pokazal, da se bo njegovo življenje vrtelo okoli glasbe. Pri 20 letih je po nekončanem prvem letniku glasbene akademije šel v pop vode in 1980 v okviru takratne skupine Drahdiwaberl spisal prvo uspešnico Ganz Wien. 1981 je stopil na samostojno pot, zaslovel s skladbo Rock me Amadeus in prodal 60 milijonov plošč, kar ga še danes uvršča na vrh avstrijskih glasbenikov. Njegov absolutni posluh in genij so kalile težave z drogami, čustvena nestabilnost in depresije.

Če še do zdaj niste uganili imena, ki si ga je izbral po nemškem smučarskem skakalcu Falku Weisspflogu – prvi beli raper, prva nemško govoreča pop zvezda, ki je uspela v ZDA in še bi lahko naštevali. Falco. Vse ostalo je zgodovina.

In zdaj k nesreči – Falco se je ob koncu devetdesetih pred samim sabo zatekel na Dominikansko republiko, kjer je načrtoval svoj comeback. S svojim Mitsubishijem Pajerom je nenadoma, potem ko je nekaj časa sedel v prižganem avtomobilu, sunkovito vzvratno zapeljal z dvorišča pred gostilno v bližini Puerto Plate naravnost na glavno cesto in pred avtobus. Falco je bil na mestu mrtev. Še danes ni povsem jasno, ali je šlo za nesrečo, ali pa je avstrijski glasbeni genij storil samomor.