Aeromanija
Po letih razvoja so pred nekaj dnevi pri Boeingu končno izpeljali krstni preskus za novega dolgoprogaša. »Tripleseven« z oznako X že ima kopico kupcev oziroma preko 300 naročil, a za prvi komercialni polet bo potrebno počakati še vsaj eno leto.
18.decembra lani je 5-članska posadka na letališču v Toulouseu prvič preskusila, kako v praksi deluje sistem povsem samostojnega vzletanja, ki so ga razvijali Airbusovi inženirji.
Zaradi dolgotrajne prizemljitve letal 737 Max, ki je posledica dveh tragičnih nesreč, je včeraj z mesta šefa te letalske družbe odletel Dennis A. Muilenburg.
Aston Martin večkrat poseže v področja oblikovanja, kjer ni ravno doma – tokrat bo sodeloval z Airbusom.
Včeraj popoldne je na letališču Brnik priletel helikopter Agusta Westland AW169, ki bo v prihodnje v službi slovenske policije. Z njim bodo opravljali tako tekoče policijske naloge, reševali ponesrečence v gorah ali pa poskrbeli za prevoz obolelih oseb med bolnišnicami.
Kitajski predsednik Xi Jinping je pred nekaj dnevi uradno odprl novo, super moderno letališče, ki bo v nekaj letih razbremenilo dosedanje glavno in prezasedeno letališče. Slednjega so odprli že leta 1958.
Daljši video nam prikazuje, kako se izvajajo procesi kontrolnega stolpa letališča v Amsterdamu.
Airbus je po slabem desetletju spet postal največji proizvajalec letal na svetu.
Vse kaže, da bo nesrečni 737 Max še nekaj časa prizemljen, zato so se pri Boeingu odločili, da z januarjem začasno prekinjajo proizvodnjo. Morda je takšna odločitev tudi dokončna.
Qantas bo postal tretja večja letalska družba, ki si je zadala cilj nič izpustov do leta 2050. V teh prizadevanjih se je pridružila družbama Air France in British Airlines.
Počasi, a vztrajno prihaja tudi doba urbane zračne mobilnosti, proces pa privablja vedno več priznanih proizvajalcev.