Zgodovina
Leta 1916 je Fordova prva uspešnica predstavljala kar 55 % (!) vseh avtomobilov na svetu, rekord, ki se mu potem ni niti v sanjah približal nihče več.
Na današnji dan pred 50 leti je luč sveta ugledal Nissan 240Z, znan tudi kot Nissan S30 in Nissan Fairlady Z na rodnem Japonskem.
Na današnji dan pred pol stoletja je luč sveta ugledal Mini Clubman, čudna kombinacija Minija in Austina Maxi.
Renaultov mestni malček, ki je postavil nove standarde v svojem razredu, praznuje 27 let. 5. oktobra 1992 je Renault predstavil revolucionarni novi model Twingo, ki naj bi kot enoprostorec nasledil Katrco.
Na današnji dan je leta 1955 nepričakovana tragedija filmski svet ovila v črnino. Smrtno se je ponesrečil takrat 24-letni igralski up James Dean.
Ikonični nadstropni avtobus Routemaster, ki je potnike v Londonu prevažal kar pol stoletja, so javnosti prvič predstavili na avtomobilskem sejmu v Earl's Courtu v Veliki Britaniji na današnji dan, 24. septembra 1954.
Pred 20 leti na današnji dan je Rowan Atkinson prvič razbil svojega McLarna F1.
Na današnji dan pred sto leti je Daimler začel testirati Rootsov kompresor, ki je dve leti pozneje našel pot na prvih serijskih avtomobilih s prisilnim polnjenjem.
Pred natanko 120 leti je na londonske prvič zapeljal motorno gnani avtobus.
Ob koncu meseca oktobra, ko v prometu posebno varnost posvečamo pešcem, bomo obeležili tudi 68-letnico »Zebre«.
Za kubanske ljubitelje avtomobilov predstavlja današnji dan pomembno prelomnico. Pred komaj osmimi leti so namreč na ta dan na Kubi legalizirali prosti trg avtomobilov za vse državljane.